نیازهای سالمندان را به رسمیت بشناسیم
۱۳۹۹/۰۸/۲۰سالمند آزاری چیست و جلوگیری از آن چگونه ممکن است؟
۱۳۹۹/۰۸/۲۰راهنمای مراقبت از کودک در دوران کرونا
فراگیر شدن ویروس کرونا سبک زندگی در سراسر دنیا را تغییر داده است. تعطیل شدن مدارس، دورکاری، فاصله گیری اجتماعی و محدود شدن ارتباطات خانوادگی از جمله مواردی هستند که خانواده ها برای حفظ سلامت خود ملزم به رعایت آن شده اند. در این مطلب سعی بر آن است راهنمایی هایی جهت مراقبت از کودک در دوران کرونا به خانواده ها در زمینه فرزند پروری و سلامت پایدار ارائه شود تا به آن ها در مدیریت وضع موجود کمک کند.
نکات مهم برای مراقبت از کودک در دوران کرونا
- آموزش نکات بهداشتی و حفظ فاصله ایمنی
- سپری کردن زمان هان دو نفره
- ایجاد فضای مثبت
- برنامه ریزی
- رفتار مناسب هنگام بدرفتاری کودکان
مراقبت از کودک در دوران کرونا با آموزش نکات بهداشتی و حفظ فاصله ایمنی
- با حفظ فاصله ایمنی کودکان را به گردش ببرید.
- درباره روش های پیشگیری از بیماری با او صحبت کنید و این اطمینان را بدهید که در صورت رعایت بیمار نخواد شد.
- به حرف های کودکان گوش دهید معمولا پیشنهادهای جالبی خواهند داد.
- برای ترغیب کردن آنها به شستن دست ها یک آهنگ ۲۰ ثانیه ای تهیه کنید و با رقص و شعر خواندن دست ها را بشویید.
- سیستم امتیازدهی درست کنید و آن ها را برای شستن دستهایشان تحسین کنید.
- یک بازی طراحی کنید و به کسی که کمتر از بقیه صورتش را لمس کرد جایزه بدهید.
- در پایان هرروز به کارهای مثبت روز فکر کنید و با کودک در این باره صحبت کنید، خودتان و کودک را برای کار مثبت تحسین کنید.
به یاد داشته باشید شما الگوی رفتاری کودک هستید پس زمانی که با دیگران به خصوص افراد آسیب پذیر و بیمار مهربان باشید، کودکان و نوجوانان هم از رفتار شما الگو خواهند گرفت.
سپری کردن زمان هان دو نفره
تعطیلی مدارس و دورکاری والدین موجب شده است خانواده ها وقت بیشتری را در خانه بگذرانند. اما همین امر باعث استرس بزرگسالان نیز شده است واضح است که آن ها نمی توانند تمام وقت خود را به کودکشان اختصاص دهند. انجام کارهای بیرون ازخانه و کارهای روزمره وقت زیادی از والدین خواهد گرفت. بنابراین بهتر است ابتدا برنامه ریزی کنید و روزانه زمان بخصوصی مثلا ۲۰ دقیقه را به کودکتان اختصاص دهید. مدت زمان آن به شما و کودک بستگی دارد و سعی کنید هرروز یک زمان خاص را به فعالیت دو نفره و مورد علاقه کودک اختصاص دهید.
ایده هایی برای نوزادان و کودکان نوپا
- حرکت صورت و صدای نوزاد را تقلید کنید.
- برایش آواز بخوانید و با اسباب بازی صدادار توجهش را جلب کنید.
- قصه بگویید، کتاب بخوانید و از او بخواهید برای شما قصه بگوید.
ایده هایی برای کودکان
- کتاب بخوانید، عکس نگاه کنید، آواز بخوانید و برقصید!
- در بیرون از خانه با او پیاده روی کنید.
- کارهای روزمره خانه را باهم انجام دهید مثلا در پختن کیک از کودک کمک بگیرید این می تواند برایش یک فعالیت هیجان انگیز باشد.
- در انجام تکالیف مدرسه یا مهدکودک به او کمک کنید.
ایده هایی برای نوجوانان
- با نوجوان در مورد علائقش مانند ورزش، موسیقی، افراد مشهور و دوستانشان صحبت کنید.
- با او به پیاده روی بروید.
- همراه با او با موسیقی مورد علاقه اش ورزش کنید.
- تلویزیون و موبایل را خاموش کنید و فقط به حرفهای او گوش دهید.
ایجاد فضای مثبت برای مراقبت از کودک در دوران کرونا
اگر می خواهید کودکان به حرفهای شما گوش کنند لازم است فضای مثبت ایجاد کنید، در واقع مثبت بودن جَو خانه به آرامش همه خانواده کمک می کند. در فضای منفی و پر التهاب هیچکس به حرف دیگری گوش نخواهد داد. اگر با کودکان تعامل مثبت داشته باشید احتمال اینکه به تقاضای شما جواب مثبت بدهند بسیار بیشتر خواهد شد اما استفاده از جمله های منفی مثل ” اتاق را به هم نریز” نتیجه نخواهد داد. بهتر است از جمله های مثبت استفاده کنید مانند ” لطفا لباس هایت را جمع کن”
زمانی که رفتار مثبتی انجام می دهد او را تحسین کنید، خواهید دید که دوباره آن را تکرار خواهد کرد.
فریاد زدن ممنوع! به هیچ وجه فریاد نزنید زیرا فقط باعث ایجاد استرس و عصبانیت در کودک خواهید شد. ابتدا اسم او را صدا بزنید سپس با لحن آرام از او کاری را بخواهید.
واقع بین باشید! از کودک انتظار ساکت ماندن به مدت طولانی نداشته باشید. از او بخواهید زمانی که با تلفن صحبت می کنید سکوت را رعایت کند. یادتان باشد همه کودکان مثل هم نیستند بعضی از آنها مدت کمتر و بعضی از آنها مدت طولانی تری می توانند آرام بمانند.
به کودکان و نوجوانان کمک کنید ارتباطشان را با دوستانشان حفظ کنند. تماس تصویری کمک زیادی در این زمینه خواهد بود.
برنامه ریزی کنید
ویروس کرونا برنامه معمول زندگی همه مردم را مختل کرده است. این وضعیت برای خانواده بخصوص کودکان و نوجوانان می تواند سخت باشد که با یک برنامه ریزی درست ساده می شود.
برنامه ای ترتیب دهید که در آن هم فعالیت های روزانه و هم اوقات فراغت گنجانده شده باشد. این کار به کودکان احساس امنیت خواهد داد. همچنین از کودک یا نوجوان در نوشتن برنامه روزانه کمک بگیرید، در این صورت برنامه را بهتر دنبال خواهد کرد. همچنین ورزش را در برنامه قرار دهید اینکار به تخلیه انرژی و کنترل استرس کودکان کمک خواهد کرد.
رفتار مناسب هنگام بدرفتاری کودکان
همه کودکان گاهی بدرفتار می شوند. ممکن است کودک خسته، گرسنه و بی حوصله باشد یا در حال کسب مهارت های استقلال فردی، به هرحال این رفتار طبیعی است. در این موارد با حفظ آرامش به او توجه کنید و به سمت رفتار مناسب راهنمایی اش کنید. همیشه این را بدانید که پیشگیری بهتر از درمان است پس هروقت که نشانه های بداخلاقی و بی حوصلگی را مشاهده کردید توجهش را به سمت دیگری هدایت کنید مثلا یک بازی جالب یا قدم زدن در بیرون از خانه.
هنگامی که از دست کودک عصبانی هستید یا دلتان می خواهد فریاد بکشید، ۱۰ ثانیه مکث کنید و ۵ بار نفس عمیق بکشید. سپس با آرامش بیشتری به کودک پاسخ بدهید. چند لحظه مکث کمک زیادی به شما خواهد کرد.
هنگام مراقبت از کودک در دوران کرونا ایجاد قوانین راهگشا خواهد بود زیرا کودک حد و حدود را خواهد شناخت. سعی کنید هنگام وضع قوانین انعطاف پذیر باشید و قوانین سخت نگذارید.
به طور مثال محروم کردن نوجوان از موبایل به مدت یک هفته سختگیرانه و غیرقابل اجرا خواهد بود اما عدم دسترسی به آن به مدت یک ساعت واقع بینانه تر است. ضمنا در زمان اعمال جریمه آرامش خود را حفظ کنید و پس از آن هرزمان که او رفتار مناسبی انجام داد تحسینش کنید.
به یاد داشته باشید شما تنها نیستید و میلیون ها انسان در سراسر جهان وضعیتی مشابه شما دارند. از اخبار دوری کنید زیرا استرستان را افزایش خواهد داد. با دوستانتان تماس بگیرید به صحبت های آن ها گوش دهید و درباره احساسات خود با آن ها صحبت کنید.
استراحت کنید! همه ما به استراحتی نیاز داریم. وقتی کودکان خواب هستند به فعالیت های مورد علاقه خود بپردازید یا بخوابید. کار سرگرم کننده یا آرامش بخش انرژی رفته را به شما باز می گرداند.
منبع: www.unicef.org